Puré de patata

Ingredients:
- Patates, normalment kennebec del Solsonès
- Aigua
- Sal
- Oli d'oliva
- Pebre
Procediments:
Poso una cassola al foc amb l'aigua justa perquè no n'hagi de treure ni de posar segons la consistència que vull que tingui el puré de patata. L'experiència ajuda a trobar aquest punt i la prudència et recorda que és més fàcil afegir un líquid que haver-lo de treure.
Pelo les patates, les rento i les tallo a daus d'un parell de centímetres, aproximadament.
Poso les patates a bullir amb l'aigua a foc no massa fort, com que hi ha poca aigua, s'ha d'anar amb compte i vigilar com avança la cocció. L'objectiu és que tot el gust la patata quedi en el caldo, i a la vegada que no es cremin per falta d'aigua. Foc moderat i anar mirant.
Quan les patates es comencen a desfer, en el punt que comprovem que les patates més grosses estan fetes per dins i es poden xafar bé, apaguem el foc i amb la batedora de mà aixafem les patates fins que quedin fetes puré. Aquest pas s'ha de fer amb el foc apagar, amb el foc encès el líquid inicial del puré esquitxa i et pot cremar. A mesura que es va aixafant tot, es va espessint, i al reposar encara s'espesseix més.